Het kabinet wil voortaan in het coronabeleid “het openhouden van de samenleving” als nieuw uitgangspunt hanteren. Dat schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin doet hij uit de doeken wat de doelen en de strategie worden in de komende maanden.

Het coronabeleid gaat straks uit van twee hoofddoelen: “de sociaal-maatschappelijke en economische continuïteit en daarnaast de toegankelijkheid van de gehele zorgketen voor iedereen”. Deze twee doelen zijn gelijkwaardig, aldus de minister. Hiermee verschuift de aandacht meer van “de uitsluiting van risico’s naar meer beheersing daarvan en naar een zo normaal mogelijke manier van leven”.

Tot nu toe had het kabinet vier hoofddoelen: de belasting van de zorg beheersbaar houden, het beschermen van kwetsbaren, het zicht houden op het virus en de economische en maatschappelijke schade beperken.

De minister wil dat in een “open en weerbare” samenleving het virus en de beperkingen die het oplevert “niet langer de boventoon voeren, maar we ernaar streven om te leven mét het virus”. Kuipers wijst erop dat hiervoor scherpe keuzes nodig zijn en belangen anders moeten worden gewogen. Maatregelen moeten “te allen tijde proportioneel zijn en dienen de grondrechten zo min mogelijk te beperken”.

Bovendien moeten beperkingen die zijn doorgevoerd om de epidemie te bestrijden, vervallen zodra dat kan. Ze mogen dus niet voor een ander doel worden gebruikt, schrijft Kuipers. Ook moet er bij het doorvoeren van maatregelen concreet uitzicht komen op de geldigheid ervan. Uit de plannen blijkt dat de coronatoegangsbewijzen voorlopig niet geschrapt worden, al wordt wel steeds gekeken of ze nog zin hebben.

Om tot een nieuwe koers op de langere termijn te komen, voert het kabinet gesprekken met vertegenwoordigers uit alle sectoren. Voor evenementen en nachthoreca is daarbij "bijzondere aandacht". In maart komt Kuipers met een nieuwe brief over deze volgende periode.

Corona moet weer ondernemersrisico worden

Het kabinet hoopt op een terugkeer naar de economie zoals we die voor de pandemie kenden, "waarbij corona goeddeels onderdeel wordt van het gewone ondernemersrisico". Dat schrijven betrokken bewindslieden aan de Tweede Kamer. Iedereen moet met corona leren leven, en dat betekent ook dat de "huidige generieke steun" niet houdbaar is op de lange termijn.

Het was al eerder bekend dat het kabinet wil dat de steunregelingen anders worden ingericht. Momenteel kunnen bedrijven loonsteun en een tegemoetkoming van de vaste lasten krijgen als ze door de coronamaatregelen een stuk minder omzet draaien dan normaal. De steunpakketten werken "verstorend", geeft het kabinet toe. Zo zorgt de loonsteun ervoor dat werknemers in dienst blijven in sectoren die met grote problemen kampen, terwijl in andere sectoren een grote behoefte is aan arbeidskrachten.

Bovendien "komt het belastinggeld niet altijd op de juiste plekken terecht", geeft het kabinet toe. Uiterlijk eind maart komt het daarom met een brief waarin het aangeeft "of en hoe" de coronasteun op lange termijn moet worden vormgegeven. Hierover overleggen de betrokken ministeries van Economische Zaken, Sociale Zaken en Financiën nog. In december zei het vorige kabinet nog daarbij een balans te zoeken tussen overheidssteun enerzijds en ondernemersrisico anderzijds.

Omikrongolf bereikt hoogtepunt in Nederland

De coronagolf heeft voorlopig zijn hoogtepunt bereikt, het aantal nieuwe gevallen vlakt af, concludeerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag.

Het instituut kampte de afgelopen weken met een grote achterstand, van positieve tests die nog niet geregistreerd konden worden omdat de computersystemen de hoge aantallen niet konden verwerken. Die achterstand is nu weggewerkt. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn bijna 395.000 positieve tests geregistreerd, waaronder 317.184 achterstallige positieve tests van na 18 januari.

Daardoor heeft het RIVM beter zicht gekregen op de coronagolf. Sinds de laatste week van januari is het aantal positieve tests vrij stabiel. Het schommelt tussen de 75.000 en de 100.000.

Het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Vorige week belandden 1266 mensen die het coronavirus onder de leden hebben in een ziekenhuis, 7 procent meer dan de week ervoor. Bij iets meer dan de helft van deze mensen is het coronavirus de reden van de opname in het ziekenhuis. Bij ongeveer 30 procent heeft het coronavirus een andere aandoening verergerd. Bij de rest van de mensen had de opname niets met het coronavirus te maken.

Van de 1266 opgenomen mensen kwamen 118 mensen op de intensive care terecht en dat is een toename van 42 procent.

LEES OOK: Pfizer verwacht dit jaar recordomzet van $98 miljard: daarvan komt $54 miljard uit pil en vaccin tegen coronavirus